Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Playmat és minőség

Dice on Board -
Playmat és minőség

Egy olyan dologról nehéz előzetes véleményt alkotni, amit nem lehet megfogni, megnézni, vagy jelen esetben kiteríteni egy asztalra, hogy közvetlenül megtapasztalja az ember mégis milyen, mire számítson, ha kézhez kapja. Nem gondolunk rá, de sokkal többet számít egy tapintás, mint tíz mondat, hogy teljesebb képet kapjunk valamiről, amivel először találkozunk. Így nehéz a dolgunk valahogy leírni milyenek is ezek a playmatek, ezért próbáljuk tényszerűen felsorolni a tulajdonságaikat.

Ezek a playmatek 3mm vastagok, varrott és nyomtatott széllel készülnek. A 3mm azért érdekes, mert első pár alkalommal 2mm vastagságban gondolkodtunk, de ekkora méretben ez a vastagság már nem elég ahhoz, hogy hosszútávon megtartsa az alakját. Hajlamos a széleinél hullámossá válni és valahogy a tartása vagy esése sem az igazi. Tény, hogy mi azért forszíroztuk a dolgot, nyúztuk a playmateket, széthúztuk a szélét, hogy enged-e a varrás és az anyag. Sokat... Szóval, mi már megtettük, neked már nem kell wink. A nyomtatott varrás pedig esztétikailag sokat tesz hozzá az összképhez, és szükséges, hogy csak úgy ne szakadjon meg az anyag.
 
Az alsó része természetes gumi, ami stabilan egy helyben tartja az asztalon a playmatet és kellően rugalmassá teszi, a felső rész extra finom szövet, ami vízlepergető és egyrészt szép nyomtatást tesz lehetővé, másrészt nagyon jó érzés rajta játszani! Úgy képzeld el a felépítésüket, mint a klasszikus egérpadokat, de azoknál sokkal minőségibb anyagokból. 
 
Mivel vízálló szövettel készülnek, ezért ha valami rájuk cseppen egyszerűen csak fel kell itatni és mehet tovább a játék anélkül, hogy kerülgetni kellene a nedves foltot. Tisztítani simán langyos vizes puha ronggyal kell, esetleg nagyon enyhe mosószerrel, végigtörlöd és hagyod megszáradni, és kész.  Amit nagyon szeretünk, hogy ha kilöttyen, lecseppen játék közben valami, akkor csak felitatjuk és lehet tovább játszani akár ugyanazon a helyen is, nem kell arrébb költöztetni a játékot. 
 
Mi összecsavarva, hengerben tartjuk őket, de mindenképp érdemes arra figyelni, hogy a playmat ne maradjon valami által "gyűrve" sokáig, mert a gumi hajlamos arra, hogy megtartsa azt a gyűrődést és akkor lehet vasalni eleget. Mert ugyan a pillanatnyi gyűrést deformáció nélkül viseli, de ha hosszú napokig, vagy hetekig nyomja valami, akkor az benne maradhat. A pontos asztalra kiterítés érdekében jó, ha a mintával kifelé tekered fel, de akkor sincs baj, ha a gumi van kívül. Előfordulhat, hogy szállítás közben összenyomódik a playmat, vagy hosszabb ideje van feltekerve, ilyenkor kiterítve kissé hullámos lehet. Ez normális, mint minden összetekert dolognál, kiterítve, használva kisimul majd, de amúgy a 3 mm vastagság miatt azért ezeket jól bírják.
Csak óvatosan jegyzem meg, hogy jól viseli a vasalást, de pár tanácsot érdemes megfogadni. Fokozatosan melegebbre állítva vasalás közben nagy hőfokot is kibír, gőzölni is lehet az anyagot, de ha hirtelen max hőmérséklettel kezdesz neki, előfordulhat, hogy megég, így csak lépésről lépésre érdemes a hőfokot feljebb állítani. Ha valamilyen köztes anyagot is használsz vasalás közben (párom tanácsára például szilikonos sütőpapír... smiley ), akkor az még biztosabb, de nem kötelező, és nagyobb nyomódás esetén a gumi talp is bátran vasalható köztes anyaggal, átlagos teljesítményű háztartási vasalóval nem ég meg a gumi. 
 
Egy dolog van, ami ugyan nem minőségi probléma, de említést érdemel, ez pedig méretpontosság. A playmat gyártási technológiája olyan, hogy nagy hőnek van kitéve, mikor rákerül a grafika, így a gumi alsó rész és szövet felület a hő hatására változtatja a méretét, leginkább összemegy valamennyire. Ennek mértéke sok mindentől függ, így nagyon pontosan nehéz azt meghatározni. Magyarul a plamatek mérete a "hivatalos" mérettől eltérhetnek, ennek mértéke 0,5-2cm. Mi a 140x80cm-t vagy a 120x70cm-t a névben arra használjuk, hogy minimum mekkora asztalra érdemes rátenni a playmatet, de mm pontos méretet a fentiek miatt nem tudunk ígérni.
A másik az, hogy a próba gyártás után kapott vastagabb playmetek közül némelyik érezhető erősebb gumiszagot árasztott, ami aztán folyamatosan gyengülve szépen lassan eltűnt. Ez egyébként természetes ekkora gumi felületen, viszont az első pár napban érdemes kiterítve hagyni, hogy hamarabb elillanjon. Mostanában már nem volt jellemző, jelenlegi playmatjeink rendben vannak, de sosem lehet tudni.
 
Remek dolog a playmat, hozzáad a társasjátékozás élményéhez!
Tartalomhoz tartozó címkék: hasznos minőség playmat